flower-3.jpg

Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere ( George Orwell- auteur van Animalfarm)

VLEES

Zijn wij van oorsprong wel vleeseters of is ons lichaam, anatomisch gezien, eerder gemaakt om grotendeels als vegetariër te leven?

De mens behoort in de orde van de zoogdieren tot de primaten.

Onze tanden/kiezen zijn plat om de voeding te malen, we hebben vingers om voedsel te kunnen plukken en pellen,

ons speeksel is basisch en ons spijsverteringsstelsel is lang.

Carnivoren daarentegen hebben lange scherpe tanden, het speeksel is zuur en de darmen zijn glad en kort.

De poten hebben klauwen met scherpe nagels om het vlees te kunnen losscheuren.

In de natuur leven planteneters over het algemeen langer dan vleeseters.

Voor onze eiwitvoorziening hebben we eigenlijk helemaal geen vlees nodig.

Toch is, mede door strategische campagnes van de voedingsindustrie, de vleesproductie in 50 jaar tijd 5 x zoveel geworden.

Is kwaliteit niet beter dan kwantiteit?

Welke gevolgen heeft de massaproductie van vlees voor onze gezondheid onze leefomgeving en de aarde ?

De intensieve veeteelt staat regelmatig ongewild in het nieuws door de problemen en schandalen.

(plof-kip-chloor-kip-kilo-knallers, rundvlees blijkt paardenvlees te zijn, varkenspest etc)

Door een onnatuurlijke leefwijze en voedingspatroon bevat het huidige vlees veel te veel verzadigd vet. (naast de ingrediënten zoals groeihormonen, antibiotica)

Het voer waarmee het vee wordt gemest bevat graan mais en soja, waardoor mager vlees met goede vetzuren verandert in relatief veel verzadigd vet

die de ontwikkeling van hart-en vaatziekten en diverse typen kanker bevordert.

Hoe minder beweging een beest krijgt, hoe slechter de eiwitten.

Wist je dat het voor de productie van vlees heel veel water nodig is?

voor de productie van 1 kilo vlees heb je 15.143 liter water nodig en 5 kilo graan

 

 

Te veel eiwitten zorgen voor verzuring, bij een slechte vertering wordt er cadaverineaangemaakt waardoor een rottingsproces ontstaat in de darm.

(Carnivoren hebben een veel korter darmstelsel  dan

herbivoren waardoor het vlees vlugger het lichaam weer verlaat)

Vlees kan het risico op darmkanker verhogen, vooral rood vlees en bewerkte vleesproducten zoals worsten, boterhambeleg etc.  

Varkensvlees bevat veel histamine (ontstekingsbevorderend).

Sommige voeding zit zo vol met chemicalien dat ze niet of nauwelijks composteert.

 

Wat doet deze voeding dan met ons lichaam?

De internationaal bekende kok, Jamie Oliver, probeert in zijn shows duidelijk te maken

hoe slecht fast food is en toont in zijn experimenten hoe bepaalde producten zoals chicken nuggets tot stand komen. 

Wij kunnen nog zelf de keuze maken of we dit wel willen maar hoe zit het met onze kinderen?

Als u voor vlees/vis kiest, is het zeker niet nodig dat u het elke dag eet.

Biologisch vlees (dus ook kip en ei) is weliswaar duurder maar ook beter van kwaliteit.

Voeg ook eens een vegetarische dag in.

Het vlees van de 'wilde' soort bevat dat gras gegeten heeft en veel bewogen

bevat nauwelijks verzadigd vet. Het bevat daardoor ook meer het gezonde omega 6

en niet het geoxideerde omega 6 dat dieren in de bio-industrie grotendeels hebben.

 

VIS

Vis bevat DHA en EPA, ook wel omega 3 genoemd.

Echter alleen vis die krill of algen gegeten hebben bevatten dit. Kweekvis die soja krijgt (en veel antibiotica) dus niet.

De omega 3 in vis is echter een derivaat van het gezonde omega 3 in planten en zaden.

De oceanen zijn erg vervuild en dat heeft zijn impact op vis, vooral vette vis. 

Deze vis bevat chemicalien, brandvertragers, pesticiden en dient dus zeker niet veel geconsumeerd te worden.

In de noordelijke Grote oceaan bevatten de vissen zelfs radioactieve stoffen door de nucleaire lekkage vanuit Fukushima.

 

De visolie hype

veel vis voor oliewinning is kweekvis. Deze vissen bevatten geen EPA en DHA/= derivaat van omega 3

het wordt op het laatste moment extra toegediend vanuit visolie verkregen uit bijvangst van kwalitatieve comsumptievis.

Maar ook het EPA/DHA in de visolie capsules die gemaakt worden van vette vis uit koude wateren ( die dus wel krill

en plankton gegeten hebben) is een derivaat van het originele omega 3.

De laatste jaren is de inname van visolie enorm gestegen.

Oorspronkelijk is die hype ontstaan omdat men dacht dat de omega 3 vetzuren

EPA en DHA vanuit vis een belangrijke rol zouden spelen bij bepaalde processen in het lichaam.

Recente onderzoeken tonen echter aan dat visolie geen tot weinig toegevoegde waarde heeft

voor de hersenen of andere delen van het lichaam.

 

Essentiele vetzuren hebben een belangrijke functie in ons lichaam, ze zijn o.a. nodig om bepaalde hormonen

te maken die eicosanoiden genoemd worden en een rol spelen bij o.a. hart-vaat functie, ontstekingen,

bloeddruk, vloeibaarheid celmembraan, ontwikkeling van de foetus.

Maar ze houden vooral de celmembraan soepel zodat de uitwisseling van stoffen

goed verloopt en de cel voldoende zuurstof krijgt

Wij moeten deze vetten uit onze voeding halen en de beste voeding

daarvoor is planten en zaden en af en toe vis 

 

 

KIP

Ook de pluimvee industrie staat bij tijd en wijle in het nieuws door schandalen.

Denk maar aan het dioxine schandaal in 2011. Kippen worden tegenwoordig opgedeeld in 'legkip' en 'vleeskip' ook wel plofkip en nu komt de chloorkip er ook nog bij.

 (kippen hebben normaal een levensverwachting van 15-20 jaar maar de vleeskippen worden na 6 weken geslacht. (na 42 dagen zakken ze namelijk door hun poten door het overgewicht)

Hun groeitempo is met ca. 400% toegenomen.) In de natuur leggen vogels alleen eieren in de lente. Kippen in feite ook.

De bio-industrie manipuleert de biologische klok van de legkip zodat ze ca. 300 eieren per jaar legt.

Na een jaar wordt de kip geslacht omdat de productie dan vermindert.

De pluimvee-industrie heeft berekend dat slachten en opnieuw beginnen meer oplevert dan vogels die minder eieren leggen te huisvesten en

te voeden.

Omdat er zoveel kippen per jaar afgedankt worden kan de supermarkt ze makkelijk als 'kilo knaller' verkopen.

Kippen zijn van nature dieren die buiten hun kostje bij elkaar scharrelen, gras, zaadjes, wormpjes etc.  

Eenzijdig voedsel dat alleen maar uit granen bestaat heeft dus zijn uitwerking op het vlees en het ei.

 

 meer informatie vind je op internet

documentaires:

Super size me van Morgan Spurlock

One single planet

Food inc.

Dr. Brian Peskin, het verzwegen verhaal over kanker