flower-2.jpg

'de helft van onze voeding is voor ons lichaam, de andere helft voor de dokter'

 

Er zijn waarschijnlijk nog nooit zoveel kookboeken geschreven en kookprogramma’s gepresenteerd als in de afgelopen decennia.

Nieuwe kookblogs schieten als paddenstoelen uit de grond net als culinaire tv-programma's.

In de winkel liggen vele bakbijbels en ovengidsen, onze fascinatie voor voeding blijft groeien.

 

En er was ook nooit zoveel keus aan verschillende voedingsproducten.

Toch is ons voedingspatroon er niet beter op geworden.

Ondanks het grote gevarieerde aanbod, eten veel mensen nog veel te eenzijdig.

Daarnaast is onze voeding er in kwaliteit op achteruit gegaan.

We eten teveel, te ongezond en we bewegen te weinig.

Ondanks de medische vooruitgang lijkt het wel alsof we alleen maar zieker worden

We worden weliswaar ouder maar hoeveel mensen boven de 50 jaar

slikken al chemische middelen zoals bloedverdunners, cholesterolverlagers etc.

 

We zijn geen jagers meer zoals onze verre voorouders dat waren.

Ons huidige jagen op voeding vindt plaats in de supermarkt. (of internet)

We laden het winkelwagentje vaak vol met etenswaren die eerder als 'vulling' dan voeding gelden.

we hebben vaak helemaal geen idee wat we eten. Is dat niet vreemd?

Oons eten zit vol vage ingrediënten. Kippenboullon waar nauwelijks kip in zit. Perenvla waar geen peren in zitten maar allemaal additieven

die een zogenaamde ' perensmaak' moeten geven. Vlees dat gekleurd wordt met ingekochte rode bloedcellen.

kipfilet waar 18% water aan toegevoegd wordt. 

 Er wordt heel veel gesjoemeld met eten door de voedingsindustrie. Blijkbaar slikken de meeste mensen dat nog steeds.

letterlijk en figuurlijk.

 

Niet alleen wij mensen hebben een leefstijl ontwikkeld die ver van onze oergenen afstaat,

ook de dieren in de bio-industrie krijgen een voedings- en leefpatroon opgelegd dat niet bij hun natuurlijke aard past.

Dieren in het wild eten geen granen, maïs of peulvruchten zoals soja. Dat geldt in principe ook voor de gedomesticeerde dieren in de bio-industrie.

En als we herbivoren kadavers gaan voeren in de vorm van beendermeel dan is dat om problemen vragen.

Door de grote voedselvraag, vooral in het westen, staat de landbouw onder druk en vindt er een

overproductie plaats die tot uitputting van de aarde leidt. 

Voor 1 kilo eetbaar vlees is tussen de 25-35 kilo voer/graan nodig. We eten nu 5 x zoveel vlees als 50 jaar geleden.

Om 1 biefstuk op je bord te krijgen is 3000 liter water nodig (vooral voor het veevoer)

 

De gehaltes aan goede voedingsstoffen in voeding neemt de laatste tientallen jaren schrikbarend af door eenzijdige bemesting en uitputting van de grond.

Dit betekent dat bepaalde belangrijke stoffen zoals selenium nauwelijks nog in de bodem aanwezig zijn dus ook niet meer in de voeding.

In de reguliere landbouw is de samenstelling van meststoffen eenzijdig gericht op een grotere opbrengst,

niet op het maken van producten die optimaal voor consumptie geschikt zijn.

Een plant moet zijn mineralen uit een gezonde voedingsbodem halen. Groeien op een substraat met het 

minimale aan stoffen betekent dus dat de plant niet de benodigde anti-oxidanten en mineralen heeft die 

zo belangrijk zijn voor ons lichaam.

 

Daarnaast worden er stoffen gebruikt zoals insecticiden, pesticiden, herbiciden, groeihormonen en antibiotica .

Onze voeding bevat daardoor niet alleen veel minder aan de voor ons lichaam zo belangrijke nutriënten

maar veroorzaakt vaak ook nog eens een extra belasting door de toxische stoffen die het bevat.

In de praktijk test ik vaker dat er sprake is van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen

Dit kan door een verkeerde voeding of een verhoogde behoefte ontstaan, bij chronische stress wordt bijvoorbeeld veel

magnesium verbruikt.

Soms wordt een bepaalde vitamine of een bepaald mineraal niet meer goed opgenomen door de cel, men spreekt dan van een resorptiestoornis.

Als deze niet verholpen wordt, heeft suppleren geen zin.

Een Vega meting kan hier meer informatie over geven.